La Familia i Casa Antiga

La Familia i Casa Antiga

Història

 

La casa antiga s'anomena així des que en Joan de la Call, mercader de Solsona, a primers del segle XV va reanomenar la casa; fins llavors es deia Can Cabrit, refenciada ja en documents antics des del segle XIII.

En Joan Call es va casar amb Elisabet Solà, filla del senyor d'Odèn i que vivia al castell d'Oden, començant així la nissaga Call.

Casa Antiga

 

La casa pairal del Call data del segle XIII i consta de tres plantes, amb una superfície total de 400 m2 cadascuna.

La planta primera, la de l'habitatge tradicional, consta de la part més antiga, on s'hi troba la sala, la cuina antiga o foc de rotlle, la rerecuina amb l'era de pedra, forn, pastera, cal masover amb les seves habitacions i el foc. Aquesta part de la casa es conserva sense haver-hi fet reformes interiors; nomès hem restaurat les teulades i les façanes. La resta de la primera planta s'ha habilitat per viure-hi la família. A la tercera planta, les golfes, hi ha els rebostos i desembarassos de la casa.

La Familia

 

El noguer del Call es va plantar al 1889, l'any que va neixer Lluis Call Fité, dissetena generació de l'ascendencia Call. A dia d'avui passem a la vintena generació.

Actualment forma part de l'entitat de la casa.